Pobjeda u napetoj i oštroj atmosferi

NK Buna - NK Rakov potok

Pobjeda u napetoj i oštroj atmosferi

Trenutno vodeći klub 2. lige NSZŽ, kadeti NK Bune, ugostili su trećeplasirani NK Rakov Potok. Konačno smo doma dočekali pravu, neizvjednu utakmicu u proljetnom dijelu prvenstva.

NK Buna je krenula nešto uvjerljivije od gostiju, ali bez konkretnih šansi. S druge strane gosti su se uzdali u svoje brzance u napadu koji su uspijevali pretrčati obradnu domaćina, ali bez učinka. Najbolju šansu je imala Buna kada je nakon jednog prodora po desnoj strani kapetan domaćih opalio po golu, lopta je pogodila prečku, ali napadači nisu dovoljno brzo pratili akciju i gosti su otklonili opasnost.

U jednoj akciji igrač gostiju je sapleten je 17 metara od gola NK Bune. Nije to bio namjeran prekršaj već slučajno saplitanje, ali navijači gostiju započeli su pritisak na suce tražeći crveni karton za domaćeg igrača. Bio je to početak njihovog pritiska na mladu i neiskusnu sudačku trojku. Linijski sudac, iza čijih leđa su gosti stalno burno protestirali, više je pazio da ga netko ne zaskoči s leđa nego što je obraćao pažnju na igru i u daljnjem tijeku utakmice napravio je niz previda i pogrešaka. Gosti su izveli udarac, ali obrana je otklonila opasnost.

Slobodan udarac gostiju, živi zid visoko u zraku

Pojedini igrači gostiju su stalno pokušali utjecati na sudačke odluku pri čemu su imali veliku i glasnu podršku gostujućih navijača. A pokazali su da im ni provociranje nije strano.

Domaći igrači igraju svoju igru. Bilježimo jedan udarac kapetana NK Bune iz daljine, a lopta je u silaznom luku proletjela iznad prečke. I onda jedna familijarna kombinacija, Rovišan je prošao po lijevoj strani, dodao Josipu Raku na suprotnoj strani koji je pobjegao gostujućoj obrani i opalio iz voleja. Neobranjivo za 1:0.

Najspornija situacija dogodila se malo prije kraja poluvremena. Igrač gostiju udara igrača NK Bune ispod koljena, po već vidljivoj rani, u situaciji bez lopte. Njih dvojica su se pokoškali, a dva navijača gostiju ulijeću u teren. Sudac je nekako uspio smiriti situaciju i dodijelio je i igraču Bune i igraču Rakovog potoka crvene kartone.

Delegat je, zbog takvog ponašanja gostujućih navijača, tražio intervenciju redarske službe. Žalosno je da takve scene viđamo na terenima gdje igraju djeca. Roditelji bi svojim primjerom trebali pokazati djeci kako da se ponašaju, a ne da potiču na provokacije i silom pokušavaju istjerati neku svoju pravdu.

Redari su došli do gostujućih navijača kako bi umirili užarene glave i dijalogom riješiti spor.

U drugo poluvrijeme Buna kreće uvjerljivije i opasnije po gol gostiju. U jednom prodoru, nakon niza driblinga, Brajković je sapleten dva metra ispred gola gostiju i sudac pokazuje na bijelu točku. Gostujući navijači protestiraju, ali znakovito je da gostujući igrači nisu rekli niti riječi. Siguran s bijele točke je Rak za 2:0.

Udarac s bijele točke za 2:0

Sredinom drugog poluvremena gosti su par minuta opasno prijetili. U jednoj situaciji pred golom Buna je imala i dosta sreće, gosti su nekoliko puta pucali, ali golman je, uz podršku obrambenih igrača, stvorio neprobojan zid. Prašilo se dosta, ali mreža je ostala sačuvana. Pohvale golmanu Bune koji je u ovoj utakmici bio i više nego siguran, imao je nekoliko odličnih intervencija, dobro je pratio igru i ovo je bila njegova najbolja utakmica ovog proljeća.

Visoka lopta za opasno prašinanje pred golom Bune

Nakon par minuta opasnog življenja Buna ponovno preuzima inicijativu i napada. U jednom prodoru je igrač Bune sam krenuo prema golu, igrač gostiju ga je rukama, nogama i tijelom pokušao zaustaviti, na tren ga je uspio srušiti, ali ti vražji Brežani, oni ne znaju ostati ležati kad ih srušiš, već se dižu i trče dalje. Taj mali zastoj bio je dovoljan da stignu i ostali obrambeni igrači gostiju i spriječe pogodak. To je bila tipična situacija kad bi sudac trebao pokazati karton, ali izgleda da se u užarenoj atmosferi malo izgubio. Najviše se izgubio linijski sudac koji je svojim odlukama i greškama više odmagao nego pomagao glavnom sucu.

Pri kraju utakmice, džoker za drugo poluvrijeme, Mikulin ponovno pokazuje kako je važno da se nikada ne odustane i uvijek ide do kraja, svoju upornost nagradio je pogotkom za 3:0.

Čestitke igračima Bune na odlučnoj igri i hladnoj glavi. Neiskusnost sudaca nije utjecala na rezultat, ali njihove odluke ne bi toliko upadale u oči da nije bilo burnih i subjektivnih reakcija iz gledališta. Mir s vama gosti...