One pixel

Kad sudac krade (i na kraju ne uspije)

Prije krađe

Kad sudac krade (i na kraju ne uspije)

Ovo je prenesni Facebook zapis nakon utakmice u kojoj je suda pokušao sve, ali ipak nije uspio. Znamo da se svi izvlače na suce, ali sudac E.N. je zaista pretjerao. Kako je zapis izazvao dosta komentara na Facebooku prenosim ga ovdje kako bi ga pročitali oni koji još nisu. U originalu je navedeno ime i prezime suca i ime kluba protiv kojeg je NK Buna igrala, ali da ne mutimo vodu, koja je već otekla, neka ostane ovako, anonimno. Oni koji trebaju znati već znaju sve.

Već 10 godina vodim klince na nogomet što znači da sam gledao nekoliko stotina utakmica u raznim kategorijama i raznim ligama, na terenima širom Zagrebačke županije. Vidio sam puno sudaca, dosta domaćinskog suđenja, očiglednih sudačkih grešaka, previda. Viđali smo i suce koji nisu znali osnovna pravila za uzrast kojem sude (nekoliko ih je sviralo zaleđe u kategorijama u kojima zaleđe ne postoji). Suci su uvijek na verbalnom udaru, nekad zasluženo, nekad ne. Roditelji ne bi smjeli komentirati suđenje, ali kad su u pitanju vlastita djeca to je jače od njih. I nakon najmanje 300 utakmica dogodi vam se sudac E.N. Nakon tih 300 i više utakmica nikada nisam osjetio potrebu da javno komentiram suđenje. Ono što se dogodilo na terenu neka ostane na terenu. Sutra je novi trening, idući vikend nova utakmica, život ide dalje. Ali sudac E.N. nadmašio je sve, takvo očito suđenje za jedan tim još nikada nisam vidio. Takav sudac ne zaslužuje da više ikada sudi nekoj djeci. Nikada u ovih 10 godina mali nogometaši Bune nisu ni pomislili napustiti teren zbog neke sudačke odluke. Danas su ipak ostali na terenu i spriječili da sudac ostvari svoj naum.

Mlađi i stariji pioniri NK Bune gostovali su u Y. NK X-u su trebale dvije pobjede kako bi u ukupnom zbroju bodova prestigle NK Bunu i izborile plasman u 1. ligu NSZŽ. Mlađi pioniri pobijedili su NK Bunu mada je i u toj utakmici sudac pokazao čemu teži. Dok se još lomio rezultat igrač X-a je bio u prodoru, igrao je rukom, sudac to ‘nije vidio’, pustio je igru, u šesnaestercu mu je igrač NK Bune blokirao loptu, ovaj je pao preko lopte, a sudac je pokazao na bijelu točku. Igrači NK Bune su nakon toga pali i igrači X-a su boljom i organiziranijom igrom došli do pobjede.

Stariji pioniru NK Bune su bili ipak malo teži zalogaj. Ovo proljeće su odigrali 12 utakmica i zabilježili isto toliko pobjeda. Bez obzira na izostanak 2-3 standardna igrača nadali su se pobjedi i potvrdi izvrsnosti jedne sjajne generacije. Ali sudac E.N. je imao druge planove. Odmah na početku, nakon jednog osobito teškog i namjernog starta igrača NK X-a na igrača NK Bune došlo je do koškanja nekoliko igrača obje ekipe. Jedan mali igrač NK Bune (ne možete ga promašiti, najmanji u plavom dresu) je u toj gužvi gurnuo jednog igrača NK X-a koji je bio za dvije glave veći od njega. To guranje igrač NK X-a nije ni osjetio, ali sudac je iskoristio priliku da tom igraču NK Bune dodijeli crveni karton, dok je igrač NK X-a za svoj start dobio žuti karton. Moram spomenuti da su u ovim kategorijama crveni kartoni izuzetno rijetki i dodjeljuju se samo za izuzetno teške i namjerne prekršaje. Ovaj guranac malca NK Bune na svim ostalim utakmicama bi zavrijedio, u najgorem slučaju, usmenu opomenu. Kako je igrač nosio dres s brojem 10 sudac je valjda procijenio kako je to najbolji igrač pa njega treba prvoga izbaciti iz igre. NK Buna je ostala s 10 igrača, ali to njima i nije bio neki problem. Kondicijski su najspremnija ekipa u ligi i vrlo lako bi nadoknadili manjak jednog igrača.

Ali sudac je imao svoj plan. Vrlo brzo je drugi igrač NK Bune za jedan bezazlen prekršaj dobio žuti karton. Igračima NK Bune je postalo jasno da svoju i inače meku igru (skoro nikada nisu grublja ekipa na terenu) moraju još omekšati jer je sudac imao kartone na gotovs. Uskoro je za skoro svaki kontakt igrača NK Bune i NK X-a sudac počeo svirali prekršaj za NK X. Za to vrijeme su 2-3 puta igrači NK X-a uvježbavali high kick (kopačka u glavu) prema igračima NK Bune (nešto za što bi kod većine drugih sudaca značilo i karton i prekršaj), ali sudac to ‘nije vidio’. Bilo je jasno da NK X nema jednog nego dva igrača više, a taj drugi je ujedno i sudac. Igrači NK Bune postigli su vodeći pogodak, NK X je uspio izjednačiti, a sudac je i dalje nastavio sa sviranjem rafalne rapsodije prekršaja u žutom igračima NK Bune.

Drugo poluvrijeme ista priča, ali igrači NK Bune su uspjeli napadačkom igrom doći do još jednog pogotka (precizan udarac iz daljine). Rezultat 1:2. Presing je urodio još jednim pogotkom, ali kako mu je prethodila gužva u petercu sudac je po planu svirao zaleđe i spriječio da rezultat bude 1:3. Igrači NK Bune su se malo povukli što su domaćini iskoristili da izjednače rezultat.

A onda je uslijedio sudački crescendo koji je na vrhuncu sudačke rapsodije rezultirao udarcem s bijele točke za NK X. U šesnaestercu gostiju igrač NK X-a je s leđa udario igrača NK Bune u petu, a kako je breška peta tvrđa nego bosanska glava ovoga je zaboljelo pa se srušio. Da ponovimo ako možda niste od prve razumjeli: igrač NK X-a je udario igrača NK Bune (bez lopte) u njegovom šesnaestercu i sudac je svirao udarac s bijele točke za NK X. U tom trenutku je igračima NK Bune prekipjelo, a kapetan je želio da ekipa napusti teren. Trener ih je nagovorio da ostanu na terenu i da igraju. Udarac s bijele točke bio je precizan i rezultat je bio 3:2 za NK X. U tom trenutku oni su ušli u 1. ligu NSZŽ.

Ali lopta je okrugla. Breški prkos se probudio i dolazi do izjednačenja. 3:3. Udarac iz daljine, jer kad priđeš bliže onda sudac svira zaleđe. Sudački planovi padaju u vodu. Igrači NK X-a su pritisnuli vrata NK Bune, ali obrambeni zid je izdržao i napade i produžetak utakmice. Na kraju je sudac E.N. ipak odsvirao kraj.

Dogodilo se ono što se rijetko događa u našem nogometu. Pravda je pobijedila. NK Buna je pobijedila i suca i protivnike. NK Buna je izborila ulazak u 1. ligu NSZŽ. Pohvalio bi igrače NK X-a što su igrali normalan nogomet i nisu počeli bezrazložno padati po terenu nakon što su shvatili kako sudac svira.

Sudac E.N. je sramota za sudačku organizaciju. Još veća sramota je što je svoju krađu namjeravao izvesti na račun djece. Djece koju bi trebali učiti moralu i poštenju. Nikada se nogomet neće iščupati iz mulja i blata i nikada se gledatelji neće vratiti na tribine sve dok ima ovakve kaljuže.

Najbolje u cijeloj toj priči je što igrači NK Bune nisu planirali ulazak u novi rang. Dolazi smjena generacija, mali su klub, ne žele biti lopta za napucavanje u jačoj ligi. Ako žele mogu ostati u 2. ligi. Ali upravo zbog toga što su srušili prljave planove suca E.N. (i tko zna još koga) trebali bi iduće sezone igrati u 1. ligi NSZŽ. Zbog pobjede pravde, poštenja i breškoga prkosa. Zbog nogometa.

Naprijed klinci iz NK Bune. Ovo što ste vi napravili uglavnom viđamo još samo u filmovima gdje dobro još uvijek pobjeđuje zlo. Gdje mali pobjeđuju velike. Gdje hrpa novca nije garancija uspjeha. Vi ste legende. A legende idu dalje bez obzira na sve.